Οι σπόροι chia κατά πολλούς θεωρούνται υπερτροφή (superfood), ενώ είναι το αγαπημένο τρόφιμο πολλών star! Γιατί? Είναι η πλουσιότερη πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 λιπαράοξέα (α-λινολενικόοξύ). Από τα λιπαράτους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω- 9 και το 20%, κορεσμένο λίπος. Οι σπόροι chia είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι σπόροι chia δεν έχουν χοληστερόλη ( ούτε γλουτένη ή φυτοοιστρογόνα). Αυτή είναι η διαφορά τους από το κρέας των ψαριών, τα έλαια των ψαριών & τα ιχθυάλευρα, τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες. Για τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές υγιεινών τροφών, το γεγονός αυτό δίνει στους σπόρους chia ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων προϊόντων. Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει 5γρ. φυτικών ινών, 3γρ. πρωτεΐνης, 2282mg ωμέγα 3 και 752 mg ωμέγα-6 λιπαράοξέα! Οι «θαυματουργοί» αυτοί σπόροι έχουν 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το
γάλα και δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε: ασβέστιο και βόριο, δυο μέταλλα που συνεργάζονται για την καλή υγεία του οστεικού μας συστήματος. Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα από τριγλυκερίδια μακράς αλύσου, απαραίτητα για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από τα αρτηριακά τοιχώματα. Οι σπόροι chia δεν οξειδώνονται όπως ο λιναρόσπορος. Οι σπόροι chia μπορούν να αποθηκευτούν για χρόνια χωρίς να παρουσιαστούν αλλοιώσεις στη γεύση, τη μυρωδιά ή τη θρεπτική αξίατου.
–Που μπορούν να μας βοηθήσουν?
Βοηθούν στην απώλεια βάρους. Οι σπόροι chia περιέχουν τόσο διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ένα από τα θαυμάσια χαρακτηριστικά των σπόρων chia είναι η υδρόφιλη ιδιότητά τους, διότι μπορεί να απορροφήσει, πάνω από 12 φορές το βάρος τους σε νερό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν έναν τύπο ζελέ, που δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας κι έτσι μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Οι ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης κι έτσι η πείνα δεν ενεργοποιείται τόσο γρήγορα, όσο με τα σάκχαρα, το άμυλο και άλλους απλούς υδατάνθρακες. Η αδιάλυτη ίνα, η οποία δεν χωνεύεται, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πεπτικών διαταραχών. Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας.